Een project in gedachten?

Heeft u een project in gedachte? Neem dan contact met ons op.

Contact
Contact opnemen

Iepenziekte bezorgt de Marine in Den Helder hoofdbrekens

Ton Rumphorst

In eerste instantie was een iep ziek in het park van de Marine. Voor de zekerheid werden omliggende iepen ook geruimd. Manuel Boomtechniek heeft na onderzoek het advies gegeven ook de andere iepen in het park preventief te ruimen. Het advies moest helaas in tweede instantie door de Marine worden opgevolgd. Om de stormbaan te redden zijn de iepen die worden gebruikt voor de stormbaan gekapt tot een meter of twee, drie boven de grond. Bij het overige deel - tot aan de wortels - is de bast verwijderd. De mannen van Manuel Boomtechniek hebben een flinke klus aan de Iepen.

Maar wat houdt 'iepziekte' eigenlijk in? De veroorzaker van de iepziekte is de schimmel Ophiostoma ulmi die zich via de houtvaten verspreidt. De boom reageert door het afsluiten van geïnfecteerde houtvaten waardoor de watertoevoer stagneert. Dit resulteert in het verwelken en uiteindelijk afsterven van de boom. Verspreiding van de schimmelsporen vindt plaats via de iepenspintkever of via wortelcontacten tussen een zieke en een gezonde boom. 

Hoe herkend u de iepziekte? Iedereen die een iep herkent, kan ook signaleren of de boom ziek is. Je herkent de iep aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog een of twee verdorde blaadjes aan de uiteinde, de zogenaamde vaantjes.

Twijfelt u aan uw iepen of wilt u een expert voor een second opinion? Schroom niet en bel of mail Manuel Boomtechniek. We helpen u graag.